Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Menyen på Hotel Hérad siste helg. «Norsk lyst og list af bestu lyst» som det står på annonsen er et islandsk ordspråk som er umulig å oversette direkte til norsk. Lyst betyr lyst som i matlyst og list betyr kunst. Y og i uttales på islandsk begge som norsk i. Til norsk vil det bli noe slikt som «Norsk (mat)lyst og kunst med stor lyst».
Helg med vesterålskokk på Hotel Hérad

Kultursamarbeidet i Vesterålen har i år utvidet kultursamarbeidet med Øst-Island til å gjelde matkultur og kokekunst. Sist helg sto mat laget av kokken Ringo Haupt fra Vesterålen på Hotell Hérads meny etter at han i to uker hadde vært gjestekokk på hotellet i Egilsstdir og studert det islandske restaurantkjøkkenet.


19.4.2010 - Erik M Bugge


Godt besøkt
 
  Ringo Haupt fra Vesterålen serverer Audur Ingólfdóttir, direktøren på Hotel Hérad i Egilsstdir, fra menyen han hadde komponert. Foto: Signý Ormarsdóttir
Hotellets restaurant var i helga godt besøkt og kunne i tillegg by på levende norsk-islandsk musikk. Ikke minst kom mange av de som er involvert i samarbeidet mellom Vesterålen og Øst-Island til hotellet.

Det begynte i Nyksund
Haupt har vært i to uker på Øst-Island for lære om islendingens bruk av lokale råvarer og selv fortelle om tilsvarende bruk her. Det hele startet da en delegasjon med kultur- og reiselivsfolk for noen år siden besøkte Vesterålen som ledd i kultursamarbeidet mellom de to regionene. På studieturen rundt i regionen besøkte islendingene også Nyksund der de spiste middag på restaurant Ekspedisjonen.

Kortreist mat
Direktøren for Hotel Hérad i Egilsstadir, Audur Ingólfsdóttir ble så begeistret for maten at hun gikk ut på kjøkkenet og hilste på kokken. Besøket resulterte i at ønsket Ringo til sin restaurant for både å lære bort noen av sine kokekunster og selv få kunnskaper om tilberedelse av islandsk «kortreist» mat. Gjennom Kultursamarbeidet i Vesterålen kom det i stand en avtale.

Mulig gjenvisitt
Særlig under finanskrisen satser islendingene i større grad på egne råvarer. Det er utviklet et sterkere samarbeid mellom restaurantnæringen, reiselivet, lokale produsenter og råvareleverandører. På et fellesmøte forrige uke holdt Haupt foredrag om hvordan han som kokk bruker råvarene fra Vesterålen. I løpet av oppholdet har han besøkt en rekke kjøkken på Øst-Island. Meningen er at en islandsk kokk skal komme til Vesterålen for å studere råvarebruk og matkultur her i regionen med Ringo Haupt som vert.

Samarbeidet med Øst-Island er finasiert gjennom partnerskapsavtalen mellom Vesterålen og Nordland og gjennom Kulturdepartementet.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no