Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Befaring og dans på Neptun-kaia. Fra venstre den norske danseren Audun Kvam fra Oslo, Lilja Steinunn Jonsdóttir fra Island og Aoife Toner fra Irland. Foto: Ove Aalo
Ute på kanten

Sist helg møttes for første gang tre dansere fra Øst-Island, Donegal i Irland og Oslo på Melbu sammen med folkesangeren Sigrid Randers-Pehrson fra Sortland. De skal delta i en forestilling til høsten som Kultursamarbeidet i Vesterålen står bak sammen med Museum Nord. Forestillingen kalles «The Edge of the Pier» – Kaikanten og skal foregå på området til Norsk fiskeindustrimuseum. Både sildoljetanker og kaia tas i bruk.


19.6.2010 - Erik M Bugge


Første møte
 
  Første møte med kaia på Norsk fiskeindustrimuseeum der deler av stykket skal framføres 12. september. Fra venstre Aeife Toner, Sigrid Randers-Pehrson, Åsa Elstad fra Museum Nord, Audun Kvan, sceneinstruktør Søren Frank og Lilja Steinun Jonsdóttir. Foto: Kulsam/eb
Ingen av de fire hadde møtt hverandre tidligere. Sceneinstruktøren i Vesterålen, Søren Frank har regiansvaret og startet prøvene i helga. Han har skrevet manuskriptet på oppdrag fra Kultursamarbeidet. Danserne er selv ansvarlige for sin egen koreografi. Sigrid deltar både som sanger og skuespiller.

Drommer, glede og tap
Søren forteller om tankene han har hatt da han skrev manus. - Kaikanten har alltid vært et møtested for verden utenfra og et fraspark for å møte en ny verden - der ute. Det er forbundet med glede og sorger, rikdom og tap. Her er det vi tar et siste farvel i det en kiste seiles bort, men her er det også vi møter nye mennesker som går i land. Vil fiskeren vende hjem?
 
  I Nyksund for å oppleve kaier. Kulsam/eb
Har han gjort et kjempevarp, eller har han hatt utur? Hvilke gaver ligger i lofotkista etter en hel vinter ute? Og hvem hadde med seg den første appelsinen til Vesterålen?

Det som er fokus på her er de følelser, drømmer, kjærlighet, historier, håp, tap, gaver, rikdom og... ja, alt det som krysser denne kanten mellom land og hav.

Tre land i samarbeid
Forestillingen bygger på samarbeidet som har utviklet seg mellom Donegal Couny Council, Øst-Island kulturråd og Vesterålen kulturutvalg. Prosjektet har fått navnet «EDGES: Three sides of the Same Sea». Målet er å formidle lokal kulturhistorie gjennom samtidskunst satt inn i en internasjonal ramme. Det vil være første gang at moderne samtidsdans blir presentert og brukt på denne måten i Vesterålen.

The Edge som metafor
I Irland og Island skal det også lages forestillinger basert på metaforen «edge» - kant eller utkant. Mens kaikanten står sentralt I Vesterålen, har forestillingen i Donegal tittelen «The Edge of the Sea» og knytter seg til irske munker som reiste til Øst-Island på 500-tallet. På Island er tittelen «The Edge of the Imagination» og handler om de underjordiske Øst-Island.

Unge kunstnere
I alle tre forestillingene deltar unge skapende kunstnere fra samarbeidsregionene. Fra Island kommer danseren Lilja Steinunn Jonsdóttir, fra Irland Aoife Toner og fra Oslo Audun Kvam. I tillegg har Sidrid Randers-Pehson en sentral rolle i stykket. Det skrives nykomponert musikk av komponisten Are Bredal Simonsen fra Bodø. I det irske prosjektet deltar felespiller Leif Egil Andreassen fra Sortland.

«The Edge of the Pier» er støttet av Norsk kulturråd, Nordland fylkeskommune gjennom Vesterålen utvikling og Vesterålen kulturutvalg.

 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no