Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Heftet er til salgs i Vesterålen regionråds nettbutikk
“Nygammel” skatt for store og små!

Gamle toner kan bli glemte toner, men de kan også få nytt liv. På fredag lanseres noteheftet «Danseslått i danseslott» i Alsvåg. Det er store og små folkemusikere som framfører noe gammelt som klinger nytt. Bestill i nettbutikken.24.6.2011 - Pressemelding


 
  Sigrid Randers-Pehrson hadde idéen til heftet og står for utgivelsen gjennom MUSAM som hun koordinerer.
Det er Musikksamarbeidet i Vesterålen som står bak boka der 11 folketoner eller «danseslåtter» får nytt liv. Leif Egil Andreassen og Skjalg Bjørstad har valgt ut slåtter som passer for barnegrupper, kulturskoler og spelemannslag, og skrevet bruksarrangementer til melodiene.

Skattejakt
- Man kalte det «en slått» fordi denne musikken opprinnelig ble spilt på strengeinstrumenter. Da “slår” man på strengene! Og en danseslått er selvsagt musikk man skal danse til, dette er valser, reinlendere, riler og springdanser, i tillegg til en enkelt brudemarsj, forteller Sigrid Randers-Pehrson, koordinator for Musikksamarbeidet.
- Vi i Musikksamarbeidet har satsa på folkemusikk her fra regionen i ulike former gjennom mange år, og det er stadig noe ukjent som dukker opp, sier hun, - faktisk er det reine skattejakten å drive med innsamling og formidling av dette stoffet!
Randers-Pehrson er selv folkemusiker, og gjorde mye innsamling i forbindelse med en tidligere utgivelse, nemlig viseboka “Kvitare enn svanen”. På fredag blir hun også å treffe med gruppa si, M/S Marmæl.

Respekt for kildene
 
  Leif Egil Andreassen har arrangert sju av de elleve låtene.
- Min dårlige samvittighet hele veien var at jeg fikk mye stoff fra en del kilder som jeg aldri fikk mulighet til å takke ordentlig. Ikke alle lever lenger heller. Jeg syns man skal vise respekt for sine kilder, de deler generøst av sin historie, og det er ingen liten ting. Men nå har vi muligheten, for lanseringskonserten blir på Alsvågheimen, der jeg har en viktig kilde til mange, mange folketoner!
Med seg til Alsvåg har hun musikerne Rasmus Johansen, Leif Egil Andreassen og Vlastimir Belic, som alle har erfaring med folkemusikk. I Øksnes er det også mange som kjenner Belic for hans gode arbeid med unge fiolinister, og på fredag tar han med seg en barnegruppe fra kulturskolen, som gir smakebiter fra bokas innhold.

Lekent
Passende nok er det ei øksnesjente, Trude J. Arntsen som har laget omslaget til boka og som har kommet opp med den morsomme tittelen. – Trude assosierte med en gang til eventyr og lek, og lagde en glimrende illustrasjon, med mye humor i, forteller Sigrid Randers-Pehrson, og tilføyer at hun håper på musikkglade tilhørere på fredag!
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no