Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Fra forestillingen der en ung kvinne dør. Foto: Kulsam
Tilbakestrømmere bak forestilling i Bø

Søndag var det markering av Kulturminnedagen i Bø. Årets tema var «Skjulte skatter. Spor i landskapet». Kommunen hadde leid inn teaterinstruktør og tilbakestrømmer Frid Halmøy til å instruere 10. klasse ved Bø ungdomsskole. De framførte selvskrevne scener ved den gamle gravplassen i Føre mellom Steine og Straume.


13.9.2011 - EMB


Kulturskolen, museet og kystlaget
 
  Kystlaget hadde gravet en bålgrop i fjæra der de stekte laks, med urter fra naturen, i folie. Elever og publikum fikk smake. Foto: Kulsam
Initiativet til forestillingen var tatt av kulturskolerektor Julie Willumsen som har flyttet tilbake til Bø for en periode. Museum Nord - Bø Museum med museumsleder Åshild Kittelsen sto bak sammen med Bø kystlag og Torgeir Thorsen som introduserte forestillingen. Prosjektet inngår i Den kulturelle skolesekken og er støttet av Nordland fylkeskommune.

Unike graver i Føre
Gravplassen i Føre skriver seg fra tiden rundt 500 år etter Kristi fødsel. Det er et unikt område med 11 graver fra den første landnåmstida i Vesterålen. Det ligger vakkert til med utsyn over havet. Dette er første gang dette området brukes på denne måten. De unge skuespillerne viste forskjellige scenebilder der døden var nærværende, men ikke uten snev av humor.

Store muligheter for skolen
Det ligger store muligheter for skolen til å bruke dette område aktivt i undervisningen både innenfor samfunnsfag/historie, skapende skriving og drama/teater. Historisk materiell finnes og et nærmere samarbeid med Museum Nord – avdeling Bø som har arkeolog tilsatt, bør kunne gi lærere og elever inspirerende informasjon.

Møte med Vesterålen
 
  Teaterinstruktør Frid og kulturskolerektor Julie på heimebane. Foto: Kulsam
Føre er ett av 24 områder i informasjonsserien Møte med Vesterålen – en veiviser til historia. Området er beskrevet i boka Møte med Vesterålen – Kultur, natur og historie og i et eget hefte med tegninger av hvordan arkeologene fant menneskerestene i gravene. Se digital utgave av serien. Klikk her

Frid og Julie
Teaterinstruktør Frid Halmøy er utdannet i Australia og jobber som frilanser i Oslo, men har gjennom årene hatt flere oppdrag i Vesterålen. Julie Willumsen er utdannet lærer og vil være kjent for mange som dyktig sangartist. Hun kom tilbake til Bø i vår og er tilsatt som kulturskolerektor. Hvor lenge hun blir i Bø vet hun ikke, men opplever det positvt å være tilbake i all fall for en stund. Julie underviser også i kulturskolen, dirigerer Bø gospelkor og jobber med egne musikkprosjekter.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no