Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Ida i Neskaupstadur som ligger i fjorden øst for Eskifjord. Rundt på Island er det et langt flere skulpturer i de små byene enn i Norge. Foto: Ida Walenius
Ida tilbake fra Øst-Island

Billedkunstner Ida Walenius fra Sigerfjord har nettopp kommet tilbake fra et recidencyopphold i Eskifjord på Øst-Island. Som ledd i samarbeidet mellom Vesterålen kulturutvalg og Øst-Island kultururråd fikk hun reise- og arbeidsstipend til Island.11.10.2011 - EMB


Jenseshús
 
  Jensenshús Foto: Ida Walenius
Ida bodde i et restaurert gammelt norsk hus, Jensenshús der billedkunstner Bent Aune og redaktør Gard Michalsen også har hatt lignende opphold.

Inspirasjon
Hun ønsket å la seg inspirere av islandsk kulturhistorie i sitt kunstneriske arbeid. Hun forteller etter de tre ukene på Island: - Jeg fikk mye inspirasjon i forhold til mitt arbeide gjennom nærheten mellom den mytologiske og den reelle verden. Islendinger lever i mye sterkere grad i ett med det som vi vil kalle mytologiske skikkelser, feks. alver.

Paradoks
- På Island vil det ikke være unaturlig å legge en vei i en annen trasé fordi det er alver som bor i et område. Dette blir på sett og vis et paradoks i forhold til den industrielle utviklingen. Jeg har også lært mye om forskjellige typer skikkelser fra islandske sagn og da særlig om Alver. Mot slutten av oppholdet våknet også min interesse opp for islandske drauger. I islendingenes eventyr har de en mye mer menneskelig skikkelse.

Prosjektplaner
Hun avslutter med å si at hun absolutt vil tilbake til Øst-Island. Hun har allerede snakket med noen av sine kolleger om et større prosjekt et par år fram i tid med utstilling på Øst-Island og i Nord-Norge.

Tilbakestrømmer
Ida er en av rundt 25 tilbakestrømmere som har flyttet tilbake til Vesterålen. Hun har Sigerfjord som base, men har arbeidet i Lofoten og Tromsø.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no