Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Ivo Caprino besøkte Lasterna Magica første gangen festivalen ble arrangert i 1992. Sammen med andre filmskapere var han rundt i kommunene. Caprino besøkte Bø kommune som arrangerte stort karneval for tegnefilmkongen. Foto: Kulsam arkiv
Hekta på film i 20 år

Laterna Magica arrangeres for 20.gang i neste uke. Festivalen startet med et filmarrangement som Kultursamarbeidet i Vesterålen og RKK sto bak i 1992. Det var en del av prosjektet Kulturliv - skole som Hilde J. Hansen fra Øksnes ledet. Ideen kom opp på et kultursjefmøte etter at det var blitt arrangert et videokurs på Stokmarknes sammen med Nordland videoverksted. Flere av kursdeltakerne satte kort tid etter i gang med å lage egne filmer og noen etablerte egne små «filmselskaper».


10.11.2011 - EMB


Konkurranse og filmfest
 
  Henning Valle, Thomas Thomassen og Tommy Humstad i den første vinnerfilmen Hvorfor? fra 1992. Mobbeofferet Thomas Thomassen i midten. Se filmen
Det ble derfor arrangert en konkurranse og en stor filmfest med utdeling av priser i Sortland kino. Fokus ble satt på kvalitetsfilm. En rekke profilerte filmskapere som Eva Isaksen, Petter Næss, Espen Torsteinson og Ivo Caprino, ble invitert til Laterna Magica og besøkte vesterålskommunene.

Hvorfor?
Interessen blant ungdom for å lage film var større enn forventet i 1992. Hele sju bidrag kom inn til konkurransen sammen med en rekke manus. Vinnerfilmen hadde tittelen «Hvorfor?» og handlet om mobbing og vanskelig familiebakgrunn. Bak filmen sto Kolbjørn H. Larssen, Stein Inge Pedersen og Mikkel Bugge fra Hadsel og Sortland. Se filmen

Se film på www.laternafilm.no
 
  Fra filmen Gaute på bjerget av Torfinn Iversen og Jarle Gundersen. På bildet Jarle i en vanskelig situasjon. De to vant en rekke konkurranser i og utenfor Vesterålen gjennom mange aktive produksjonsår. Torfinn arbeider nå profesjonelt i filmbransjen. Filmen vises på kortfilmaftenen tirsdag den 22. november kl 18 i auditoriet på Sortlanf vgs.
I løpet av disse 20 årene har det vært sendt inn over 500 filmer til konkurransen. Det betyr at minst 3 000 unge og voksne har vært involvert i filmproduksjon, siden også skolegrupper har laget film! Det i år er det rekord med over 70 filmer som kan ses på nettstedet www.laternafilm.no www.laternafilm.no i tillegg til en rekke vinnerfilmer fra tidligere år.

Film mer enn passivt tidsfordriv!
Laterna Magica har etter 1992 vært arrangert hvert år med hovedvekt på filmkonkurransen og den store filmfesten. Etter hvert ble det flere filmkurs, skolekino og andre arrangementer knyttet til film. Vesterålen kulturutvalg har på denne måten ønsket å gi unge mennesker et aktivt og skapende forhold til filmmediet. Mottoet for utvalget har vært: Gjør film til mer enn passivt tidsfordriv!

Sater profesjonelt
Det har de siste årene blitt en tradisjon å arrangere en kortfilmaften under Laterna Magica. Her får unge vesterålinger som satser profesjonelt på film og TV vise hva de holder på med. I år er to filmskapere spesielt profilert, Solveig Melkeraaen og Torfinn Iversen. En rekke av disse filmskaperne leverte sin første film til Latarna Magica og ble etter hvert hekta på film. Noen av dem har flyttet tilbake til Vesterålen.


 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no