Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Vesterålsdelegasjon foran fra venstre:
Torill Karijord, Kari-Ann Olsen Lind, Beate Stellander, Katie Hanken, Mona Dahl, Vibeke Suhr. Bakerst fra venstre: Brynjar Pettersen, Erik Bugge, Ivan Andreassen, Jonni Solsvik, Werner Johansen. Foto: Svein Spjelkavik
Vesterålsdelegasjon på Øst Island

En delegasjon på 12 fra Vesterålen deltok på markeringen av 10 års samarbeid mellom Vesterålen og Øst-Island 26.-27. september på Øst-Island. Markeringen skjedde i forbindelse med konferansen "Make it happen", som bl.a. tok for seg design og kreative lokalsamfunn. Fra Vesteålen deltok Vesterålen kulturutvalg, kultursjefskollegiet og kultursamarbeidets administrasjon, samt Svein Spjelkavik som ble hedret med en frivillighetspris.


28.9.2012 - VS


Regjeringa på Island er imponert over samarbeidet mellom Øst-Island og Vesterålen gjennom 10 år. Vi er også meget tilfreds med det kulturnæringa og lokale myndigheter her i øst bidrar med i utviklinga av landet vårt, sa Steíngrimur J. Sigfússon, Islands minister for industri og innovasjon, da han hilste Vesterålen og Øst-Island til lykke med jubileet under en markering i Egilsstadir denne uka.

– På hele Island vokser de kreative næringene, og ved siste måling var rundt
10 000 mennesker av vårt arbeidsmarked på totalt 170 000 registrert innenfor denne næringen, og disse omsetter for snart en milliard norske kroner årlig, sa en fornøyd statsråd.

En Vesterålsdelegasjon bestående av 12 personer medvirket også i markeringa.
– Jonni Solsvik, kulturutvalgsleder, deltok under hele konferansen, og i sitt innlegg la han vekt på viktigheten av kunstnerens uavhengighet. Erik Bugge, prosjektleder for Kulturkontakt Vesterålen: internasjonalt samarbeid, var en av innlederne under en designkonferanse som samlet 100 deltagere fra åtte forskjellige land, og som ble knyttet til jubileet.

Blant design-verdensstjerner som britiske Max Lamb og Design Nation-sjef Daniek Byström, gjorde Erik sine saker meget bra. Med tema: Metaforer som strategi for kulturell utvikling, ble vesterålsbegreper som «tilbakestrøm», «kunst- og kulturstrøm Vesterålen» og det islandskinspirerte «Kanten er den nye midten» presentert til stor begeistringpresentert til stor begeistring, sier Vibeke Suhr, daglig leder for Kultursamarbeidet i Vesterålen.

– Uten Vesterålssamarbeidet hadde jeg ikke vært i denne jobben i 10 år, sier Signy Ormarsdóttir, daglig leder for kultursamarbeidet på Øst-Island.
– Samarbeidet har selvsagt vært inspirerende og betydningsfullt på mange måter, men personlig har det først og fremst gitt meg et nettverk. Jeg har hatt mange telefoner til Erik Bugge, og fått støtte når jeg har møtt på utfordringer i mitt arbeid her på Island. Jeg har også fått vært med på mange spennende reiser til Vesterålen. På slike utenlandsbesøk lærer du mye som du kan ta med hjem til egen region, sier Signy.

Tilbakestrøm er et av de prosjektene det har vært snakket mye om her på Island. Øst-Island har nøyaktig de samme utfordringene med at ungdom flytter inn til Reykjavik uten plan om retur. Tilbakestrøm har derfor forlengs fått sin avlegger her borte, og nettopp satsingen på unge kulturarbeidere er Signy meget opptatt av.
– Jeg har brukt mye av min tid på å jobbe med de unge. De mangler nettverk, og det er noe av det jeg kan gjøre noe med. Samtidig må de ikke skjemmes bort. De skal ikke gjøres avhengig av den støtten de kan få hos oss. Da gjør vi dem en bjørnetjeneste, sier Signy, som understreker at etter 10 år med samarbeid mellom Vesterålen, og etterhvert også Donegal i Irland, er det mye som fortsatt er ugjort.
– Det er klart dette skal fortsette, sier en glad, men sliten islending som denne uka har hatt ansvar både for 10 årsfeiring og en stor designkonferanse.

Også Vesterålen kulturutvalg har latt seg inspirere av Island. I et møte på Island har Vesterålen kulturutvalg latt seg inspirere av islendingenes sosiale badekultur. Nå vil de ha heiti pottur i Vesterålen.

– Vesterålen kulturutvalg anbefaler arbeidsutvalget i regionrådet til å igangsette arbeidet med etablering av et felles utendørsbadeanlegg som inkluderer 3 heiti pottur med varierende temperatur, heter det i vedtaket.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no