Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Islendinger og dansker inspireres av Tilbakestrøm

Kultursamarbeidet i Vesterålen har i tolv år drevet ordningen «Tilbakestrøm» der kommunene gjennom regionrådet holder kontakt med utflyttede unge som studerer eller arbeider innefor kunst- og kulturfeltet. Disse kan søke om prosjekt- og reisestøtte for å opptre, ha utstillinger eller holde kurs i Vesterålen. Nå vil både regionen Eything på Island og øya Bornholm i Danmark sette i gang prosjekter etter mønster av «Tilbakestrøm».


20.12.2012 - EMB


25 tilbakestrømmere tilbake
 
  Daglige leder for Eything kulturråd, Rangnheidur Jóna Ingimarsdóttir besøkte Vesterålen i februar. Hun skal lede det islandske tilbakestrømsprosjektet.
«Tilbakestrøm» har vært vellykket. Hvert år kommer 25 - 30 unge musikere, billedkunstnere og skuespillere tilbake til Vesterålen for å opptre eller vise hva de arbeider med. Ofte har de med seg dyktige, unge kolleger. Av rundt 120 registrerte tilbakestrømmere har 25 flyttet tilbake til Vesterålen de siste 12 årene.

Vakte stor interesse
I høst var Erik Bugge, som leder kultursamarbeidet med utlandet i regionrådet, invitert til å holde foredrag om «Tilbakestrøm» i Husavik på Island. Til stede var planleggere og politikere som arbeider med utvikling av regionen Eything. Også der er fraflytting en stor utfordring. Ideen om å holde kontakt med unge som satser på kunst, kultur og media vakte stor interesse. 1. januar starter islendingene prosjektet «Aftur heim» som kan oversettes med «hjemkomst».

Mit hjem er hvor mit hjerte er
Samme foredrag holdt Bugge på en internasjonal konferanse litt tidligere i høst. Der deltok blant annet distriktplanleggere fra Bornholm i Danmark. De lot seg inspirere av «Tilbakestrøm» og er nå igang med et forprosjekt som de har kalt « Mit hjem er hvor mit hjerte er». I mai neste år kommer en gruppe fra Bornholm og Island til Vesterålen for lære mer om «Tilbakestrøm» og snakke med tilbakestrmmere som hare flyttet tilbake.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no