Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Gamle landskyrkan i Sjellefteå.
Foto: TT
Velkommen før jeg kom

Les brevet fra avdelingsleder Trond Torgvær ved Museum Nord - Øksnes museum som har besøkt Sjelefteå museum i forbindelse med prosjektet Reis & Ryk Kultur. Kultursamarbeidet i Vesterålen gjennomfører Reis & Ryk Kultur i samarbeid med Apriori Utvikling. 27 deltakere er ute i Europa dette halvåret på et 14 dagers hospiteringsopphold ved en kulturinstitusjon eller en kulturbedrift. I løpet av oppholdet sender de reisebrev.


20.3.2013 - EMB


Trond forteller:
Det var litt vanskelig å finne et museum som hadde tid til å ta imot meg på denne tiden av året. Jeg startet med Færøyene, var innom Danmark, tre museer i Nord Sverige og til slutt Skellefteå. Og plutselig fikk jeg kontrakt med Skellefteå Museum.

Museum – skole
Maria Carlsson, som er museumspedagog, tok kontakt, ordnet boforhold, satte også opp arbeidsliste for hver dag begge ukene, flybussrute og så videre. Jeg følte at jeg var velkommen før jeg kom!

Jeg kjenner til dette museet fra mange ferieturer tidligere, men nå er det minst 14 år siden sist jeg var her. Allikevel var ikke dette museet i tankene mine da jeg startet prosessen. Formålet med reisen var å lære mer om samarbeid mellom museum og skole.
 
  Sjabongmaling med «Filmjølk» som er et malingspigment blandet med kefir. Her lærer de unge en teknikk brukt i datidens hus. Foto: TT
Allerede tirsdag fikk jeg møte to skoleklasser fra en skole sør om Skellefteå. Det var mellomtrinnet, 4 og 5 klasse. Temaet var Skellefteås historie. Elevene var svært interesserte. Leder for «Kunnskaps-kellan» Jørgen Andersson viste rundt og hadde en fantastisk måte å komme i dialog med elevene på.

Gamle hus
Onsdag var jeg med Anneli Rundstrøm Karlsson på et undervisningsopplegg som heter «Holda hus» som betyr å ta vare på hus, nye som gamle. Elevene var fra Ørjeskolan, 4. klasse. De visste utrolig mye om gamle hus, men fikk mye påfyll. De fikk utdelt kofferter med lapper med navn på husdeler på. Så skulle de, i utstillingen, finne ut hvor de tilhørte. Det var også kofferter med bilder og gjenstander som de skulle plassere på rett plass. Etterpå ble gamle malingstyper presentert og elevene fikk prøve seg på «Filmaling» som er malingspigment blandet i kefir. Etterpå kan man lage mønster i malingen med forskjellige pensler. Dette kalles ådring.

Gulp
 
  Plakat for vandreutstillingen «Gulp». Den viser dagens mattradisjoner kontra hva man spiste i middelalderen. En idé for Museum Nord? Foto: TT
Jeg har vært sammen med Maria i den nye vandreutstillingen «Gulp» som viser dagens mattradisjoner kontra hva man spiste i middelalderen.I «Kunnskaps kjellan» har Jørgen vist meg mange flotte undervisningsopplegg han har laget - og som fungerer. Agneta Hansson har fortalt om hvordan museet får tak i vandreutstillinger og hvordan disse formidles til skoler og andre besøkende.

Mye å lære
Jeg har eget kontor med pc og deler arbeidsareal med de som vedlikeholder og fornyer utstillingene.

Jeg har lært utrolig mye på denne uken. Jeg hadde flaks og måtte slite litt for å finne sted, så jeg havnet her. Kunne ikke fått det bedre! Personalet er veldig hyggelige, profesjonelle og jobber veldig målbevisst. Men det er en stor forskjell fra min hverdag. Her er de 30 ansatte! Alle visste jeg skulle komme, så de brukte «Trond» fra starten.

Ser med spenning fram til neste uke. Da kommer klasser fra Norrhammarskolan 3. klasse og Kanalskolan 6. klasse på besøk. Videre skal jeg ha møter med Veronika Olofsson som er kunstpedagog og Marika Eserstam Kjellsson som er ansvarlig for pedagogikk og samarbeid ved museet. Alt dette har fantastiske Maria ordnet på forhånd!

Hilsen Trond
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no