Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Orkesterkonsert i Århus kulturhus sammen med Århus symfoniorkester. Fot: V.E.V
Det blir å ryke mye i Vesterålen

Les brevet fra rektor Veronica Vangen Evensen, Sortland kulturskole Klikk her! Hun er sammen med rektor Hanne Paulsen, Andøy kulturskole. De deltar i prosjektet Reis & Ryk Kultur og har besøkt musikkskolen i Aarhus. Kultursamarbeidet i Vesterålen gjennomfører prosjektet Reis & Ryk Kultur i samarbeid med Apriori Utvikling. 27 deltakere er ute på vingene i Europa dette halvåret og har et 14 dagers hospiteringsopphold ved en kulturinstitusjon eller en kulturbedrift. I løpet av oppholdet sender de reisebrev.20.3.2013 - EMB


Veronica forteller:
Tenk at en uke kan gå så fort, og at vi allerede er kommet halvveis i vår ferd med Reis og Ryk. Det er Hanne Merete Paulsen og undertegnede som har tatt turen til Danmark. Denne første uka av oppholdet har vi tilbrakt ved Århus musikkskole. I morgen reiser vi videre til Holstebro og blir der hele neste uke.

MusikUnik
 
  Innøving
Bakgrunnen for at vi valgte å reise nettopp til Århus, var deres prosjekt MusikUnik. Dette prosjektet er basert på El Sistema fra Venezuela. Kort fortalt handler det om å gi musikk som redskap til barn og unge, slik at de kan bruke den som en mulighet til å bryte ut av negative mønstre. Man anerkjenner innenfor dette systemet at musikk, i tillegg til sin egenart, og kan bidra til å øke barns sosiale ferdigheter.
 
Viktig er derfor kontinuitet, gjennkjennelse, gode rollemodeller og samarbeid med både foreldre og skole.

Opplevelser fra kriser
Prosjektet slik det gjøres i Århus bygger på denne tanken fra Venezuela. Prosjektet er her inne i sitt andre år, og det er bare en skole i kommunen som får dette tilbudet. Skolen er spesielt utvalgt og den ligger i det området som på folkemunn kalles ghettoen. Så og si alle barna ved skolen er innvandrere og flyktninger. Mange plages med traumer, psykiske problemer og annet som kan være følge av å ha opplevde kriser. Atferd er et stort problem hos mange av barna. Lærerne innenfor MusikUnik er organisert i et team som jobber systematisk med form, oppbygging, innhold og organisering av tilbudet.

Sammen med Århus symfoniorkester
I den uka vi har vært her, har vi vært med på både instrumentalopplæring, orkester og musikkgruppe. I og med at prosjektet bare er inne i sitt andre år, er det nå slik at det som i Norge tilsvarer 2.klasse har instrumentopplæring og orkester. De barna som hos oss tilsvarer 1.klasse har musikkgruppe. Disse yngste barna øvde denne uka fram mot opptreden i konserthuset på lørdag sammen med Århus symfoniorkester og Sigurd Barrett (Sigurd er et stort navn spesielt innenfor underholdning av barn her i Danmark).

I konserthuset
Fredag dro barna fra skolen og inn til byens konserthus for å øve med orkesteret og Sigurd. Om barna var spente, så var sannelig lærerne det også. Spesielt var de spent på hvor mange barn som kom til å dukke opp selve konsertdagen. Det var visst ingen selvfølge at barna, selv om det var satt opp egen buss, kom til å møte. Konsertdagen kom og alt gikk kjempeflott. De fleste barna kom og etter konserten fikk de bli igjen på "Musikkskolens dag" som og ble arrangert i konserthuset. Der fikk de vandre rundt fra stasjon til stasjon og prøve og se på ulike instrumenter.

Mye annet
I tillegg til å følge MusikUnik har vi fått med oss mye annet spennende. Mange ulike tilbud og organiseringsformer. Som et høydepunkt kom "Musikkskolens dag" på lørdag. Her fikk vi på mange måter sammenfattet tilbudene ved musikkskolen i Århus.

Blir å ryke i Vesterålen
Alle vi har møtt har tatt i mot oss på en god og inkluderende måte. De har delt raust av sine erfaringer, og vi har fått lov til å spørre og grave. Jeg er og svært takknemlig for den muligheten som det å få reise ut med Reis & Ryk Kultur gir. Nå er vi på reise, og med alle fra regionen som har reist ut, er jeg overbevist om at det blir det å ryke mye i Vesterålen:-)

I uke to skal vi videre til Holsebro.

Mange hilsener fra
Veronica Vangen Evensen
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no