Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Maritime Museum i Amsterdam. Foto: SME
Hurtigrutemuset henter hjem maritim inspirasjon fra Amsterdam

Les reisebrevet fra Sten Magne Engen, arbeidende styreleder for Hurtigrutemuseet. Han har vært på et 14 dagers hospiteringsopphold ved Maritime Museum i Amsterdam i Amsterdam. Sten Magne deltar i prosjektet Reis & Ryk Kultur som Kultursamarbeidet i Vesterålen gjennomfører i samarbeid med Apriori Utvikling. 27 deltakere er ute på vingene i Europa dette halvåret og hospiterer ved en kulturbedrift eller en kulturinstitusjon. Han begynner brevet sitt slik: - Dette er et museum jeg vil anbefale alle som tar en tur til Amsterdam, å besøke.


3.4.2013 - EMB


165 ansatte!
 
  Direktør samlingene Henk Dessens og direktør business /salg Karin Brand. Foto: SME
Jeg kom til Amsterdam søndag 24.03.2013. Neste morgen startet med møte med direktør for samlingene, Henk Dessens. Han viste seg å være en svært hyggelig og hjelpsom person, og ikke lenge etter hadde han ordnet med møter med generaldirektøren og direktør for business og salg og flere kuratorer. Dermed ble jeg snart kjent med personer som jeg skulle tilbringe tid sammen med under oppholdet. Henk Dessens tok meg også på en runde rundt i alle avdelingene og fikk da hilse på de ansatte. Ikke riktig alle med det samme. Museet har 165 fast ansatte. I tillegg kommer de frivillige.

Litt misunnelig
Jeg har fått innsikt i hvordan det arbeides, og jeg misunner ledelsen litt, som har så mange kvalifiserte mennesker i organisasjonen. For ikke lenge siden ble museet renovert, og mye nytt ble tilført. Denne renoveringen kostet 160 000 000 mill kroner. Man ser kvalitet i alt som gjøres.

Sjøreise
 
  Mye å være med på og lære om. Sten Magne bakerst. Foto: SME
Jeg har nå gjennomgått utstillingene, og har fått ny avtale med prosjektleder for bl.a noe som heter Zeereis, eller en sjøreise. Dette blir det spennende å få forklart hvordan det er bygd opp. Men ved hjelp av film og lyd klarer de å lage en historie fra gamle dagers sjøfart og kriger. Dette er en stor opplevelse for både barn og voksne. Når en står på det store skipsdekket i en av salene man går gjennom, får en en følelse av at hele dekket beveger seg, men det er filmteknikken som gjør det hele så spektakulært.

Store verdier i magasinene
Direktør Henk Dessens har også avtalt omvisning i museets magasiner. Her ligger store verdier i gjenstander, dokumenter og malerier. Derfor er sikkerheten viktig. Jeg fikk en tur inn i sikkerhetsrommet. Her sitter sikkerhetsvakter hele tiden og overvåker på et tjuetalls skjermer. Men de ansatte blir jevnlig kurset i å ta vare på folk som f.eks blir syk eller skader seg. De fleste hadde hjertestarterkurs og jevnlige sikkerhetsøvelser. Men jeg opplevde også at en morgen jeg kom litt tidlig til museet, kom det en sikkerhetsvakt og spurte om jeg ville ha en kopp kaffe mens jeg ventet. Dette var også en del av opplæringen, høflighet mot gjester.

Preservering og registrering
Henk Dessens hadde også gjort avtale med leder for skipsmodellene og skipstegningene, kurator Elisabeth Spits. Hun ga meg en god innføring om hvordan disse tingene ble preservert og måten det ble registrert. En bevegelig skjerm på utsiden av glassmonter der de fleste modellene står, gir detaljert beskrivelse av båtene. Veldig effektivt.

Stor maritim boksamling
Museet benytter et dataprogram for hele museet, også for biblioteket. Biblioteket er stort og har verdens 3. største maritime boksamling. Det jobber 3 bibliotekarer fast i biblioteket. De var alle svært hjelpsomme, og fant frem interessante bøker jeg kunne gå gjennom.

Henk Dessens ga meg dessuten en forklaring på hvilken ”mentality modell” museet var bygd rundt. Han ga meg et nettsted som ville forklare nærmere (motivaction.nl) Noe å titte på senere.

Flytende museumsskip
Museet har to flytende museumsskip. Det ene, ”Amsterdam”er et seilskip som er bygget etter gamle tegninger. Det andre, SS "Christiaan Brunings" er et dampskip, opprinnelig eiet av myndighetene. Det var bygget i 1900, og hadde den opprinnelige kullfyrte dampmaskinen. Jeg var så heldig å få være med på en 6 timers tur til en annen bydel. Der bunkret vi kull, 20 tonn. Jeg fikk være både på fyrdørken og på broen. En stor opplevelse.

Stort utbytte
Jeg føler allerede at jeg har hatt godt utbytte av denne tiden. Neste uke har jeg mange avtaler med kuratorer og andre som jeg ser fram til å møte.

Blant annet skal jeg ha et møte med direktør for salg og business som skal lære meg litt om hvordan alt dette finansieres. Og hun kan også fortelle om hvordan få tak i sponsorer. Det har de nemlig klart her. Museet hadde i fjor 419 000 besøkende. Halvparten av kostnadene dekkes av staten. Resten må de selv klare med.

Mandag 8. april vil museet være stengt. Da kommer President Putin, og bare et fåtall av ledelsen får være der. Men nå jeg ser fram til neste uke og alt som skal skje.

Alle ledd i organisasjonen har vært fantastisk. Jeg har det bra!
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no