Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Ingunn Thrainsdóttir i Heradsprent, min vert og samarbeidspartner, som "ryker" sammen med Ingrid. Foto: IL
Ingrid besøkte aktivt trykkeribedrift på Island

Gallerist og aktiv kulturarbeider Ingrid Lekven fra Bø har vært på et 14 dagers hospiteringsopphold ved trykkeribedriften Héradsprent i Egilsstadir, Øst-Island. Ingrid deltar i prosjektet Reis & Ryk Kultur som Kultursamarbeidet i Vesterålen gjennomfører i samarbeid med Apriori Utvikling. 27 deltakere er ute på vingene i Europa dette halvåret og hospiterer ved en kulturbedrift eller i en kulturinstitusjon. Hun ønsket å utvikle et reiseminneprosjekt.


3.4.2013 - EMB


symbicort asthma management plan

symbicort
Ingrid skriver:
 
  Kan poesi + natur gi et godt utgangspunkt for design av reiseminner? Noen praktiske forsøk. Fotro: IL
Jeg tok av fra Skagen 06.17 sist mandag og rakk et bad i Den Blå Lagune før innenlandsflyet fra Reykjarvik tok meg til Eigilstadir på Øst Island klokka 18.00. Der ble jeg tatt imot av Ingunn og fikk deilig suppe hos henne og hilst på jentene hennes og mannen, Ingvar. Jeg er installert på et gjestehus, rett ved sentrum, stort sett helt for meg selv på denne tiden av året. Helt supert!

Reiseminner
Min vertsbedrift er trykkeriet Héradsprent. Ikke så mye fordi jeg hadde intensjoner å lære så mye om trykkeribransjen, men fordi Ingunn Thrainsdóttir jobber der, og vi hadde lyst til å jobbe sammen om et reiseminneprosjekt som vi begynte å snakke om da hun bodde på Galleri Hildreland, for flere år siden. Innblikk i trykkeribransjen må jeg si er en stor bonus.

Familiebedrift
 
  Fra åpningen av grasrotsamvirket We are Make: Kubeutstilling med "kunstverk" fra alle som ønsker å bidra 10x10x10 cm. Mange ulike utrykk! Foto: IL
Héradsprent har 9 ansatte, hvorav 5 familiemedlemmer. Ingunns far er leder. Trykkeriet her eksistert i 41 år. De er det eneste større trykkeriet på Øst Island igjen nå. Selv om de fleste legger ned, vokser Héradsprent, som er i forkant av utviklingen med nytt utstyr og programvare. Her gjør de alt fra å publisere egne trykksaker, gi ut bøker, trykke kort, sette, lage layout og trykke alt fra en rekke ukentlige publikasjoner, plakater og bestillingsoppdrag. De selger konsulenttjenester, utfører designoppgaver for web og trykksaker, og har kunder over hele Island. Jobber du her må du «multitaske» og både kunne betjene maskiner og utstyr, lage layout og jobbe med dine egne spesialområder (multimedia/design/trykking etc.).

Felles prosjekt
Det er travelt, og jeg og Ingunn har prøvd å utnytte all ledig tid innimellom til å diskutere og jobbe med vårt prosjekt. Vi deler og leker med ideer og jeg har også sett på konkrete muligheter for hvor og hvordan å produsere tingene som eventuelt skal designes. Vi håper å ha et par prototyper klar, før jeg drar hjem. I forkant hadde jeg sendt et par fortellinger; et samisk eventyr og eventyret om Marja Gullsko, av Regine Normann, til Ingunn. En av ideene er å bruke lokal historie, natur og kultur som et utgangspunkt for reiseminner. Vi har hatt mye ideutveksling, både som jeg kan ta med hjem og som Ingunn kan ta videre her. Vi har også sett på en hel del av det som blir designet og noen ganger også produsert på Island, av reiseminner, smykker, lys, klær etc., av høy kvalitet. Det er mye å bli inspirert av!

Eventyrland og alveberg
Jeg har vært på Øst Island før. Dette blir 4. gang:) Mellom annet finnes det, som resultat av tidligere opphold, et eventyrland i Borgafjord og et alveberg i Bø. Nå har jeg møtt igjen hyggelige mennesker som Loá Bragadóttir og Ingunn, som begge har bodd på galleriet. Lára Villbergsdóttir er en annen ildsjel her i samfunnet. Signý Ormarsdóttir har hatt utallige turer til Vesterålen i sin rolle som «kultursjef» for Øst Island.

Egen oppgave
Jeg har ikke bare jobbet med reiseminneprosjektet, men har fått en liten oppgave selv, fra Heradsprent. Jeg skal komme med innspill til deres årlige turistbrosjyre, som trykkeriet gir ut. Det er spennende, og jeg tror de setter pris på å ha noen øyne utenfra til å se på det de gjør.
I tillegg er Ingunn, Loa, Laura og en hel rekke andre opptatt av å skape et kreativt nettverk her på Østisland.

Kreativt nettverk
Ingunn, Loa og Laura sammen med Iris Lind Saevarsdottir alle ildsjeler med hensyn til å få etablert et kreativt nettverk her på Østisland: SAM felagid, et «samvirke» av kreative mennesker, både profesjonelle og amatører, kreativt tenkende, kunstnere og håndverkere. De tenker felles markedsføring og salg, kompetanseheving, nettsider, årlig utstilling etc. Jeg var med på første møte, som åpnet med en utstilling der alle var oppfordret til å komme med sitt arbeid, i form av en 10x10x10 kube. Dette foregikk på et av de tre kulturhusene på Østisland, på Slakterhuset.

Flere kunstnere
På slakterhuset har også Lóa, Iris, Ingunn og andre fells atilié for en rimelig penge.
Nettverket på Østisland er et lokalt nettverk under paraplyen Make by Thorpid, eller bare Make, som er et internasjonalt nettverk av kreative mennesker. Der er dere alle velkommen til å delta (og til å sende inn bokser til utstillingen, som skal stå, og vokse, til slutten av mars.

Jeg bruker å si at jeg ikke blir syk, men det har jeg blitt nå, for andre gang, på Island. Feber og hoste, snørr og gørr har satt meg litt tilbake de siste dagene. Likevel har jeg vært i Seydisfjordur på Lørdag, sammen med Signy og en finsk forfatter som bor i residensen på Skriduklaustur. Der var vi på åpning av en årlig kunstutstilling med elever fra kunstskolen i Reykjarvik. Jeg har vært på middag hos både Ingunn og hos Signý, og blir tatt godt vare på. I dag skal jeg i svømmehallen med Loa og hjem til henne.

Det er snøstorm på Øst-Island nå. Fra 12 plussgrader og en uventet vår da jeg kom har veiene nesten vært ufremkommelige det siste døgnet.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no