Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Julie på The Story Museum i Oxford
Lass med idéer fra Oxford

Konservator og daglig leder for Museum Nord – Bø Museum, Julie Sæther har sendt reisebrev frå Oxford der hun har hospitert ved verdens første Story Museum. Hun deltar i Reis & Ryk Kultur som Vesterålen kulturutvalg og Apriori Utvikling står bak. Rundt 25 kulturarbeidere fra Vesterålen hospiterer ved offentlige institusjoner og kulturbedrifter. Julie ønsket å lære mer om hvordan et museum arbeider med muntlig fortelling for å hente nye idéer med hjem.


26.4.2013 - EMB


Hun skriver
 
  Den lille erten ble funnet i dronningmoras veske og ble brukt i prinsessetesten i eventyret Prinsessen på erten. Erten er utstilt i vinduet på utsiden av bygningen. Foto: JS
Oxford er kunnskapens mekka. Her snubler man i universiteter og går på skilt når man beundrer de vakre bygningene med sine berømte spir. Det første universitetet ble grunnlagt på 800-tallet. Den eldste puben er fra 1242. Byen har fostret storheter som J.R.R. Tolkien (Lord of the rings), Lewis Caroll (Alice in Wonderland) og C.S. Lewis (Narnia). Jeg har også sett en tavle som Albert Einstein skreiv på under en forelesningsrekke her på 1930-tallet. På tavla er et regnestykke som visstnok forklarer hvordan universet utvider seg. I denne atmosfæren finnes også verdens første Story museum.

Barn og historier
 
  Det er bilder av The Storyloom som ble brukt til å stjele barns fantasi. Foto: JS
The Story museum startet som en veldedig organisasjon for å sette fokus på barn og hvordan barn lærer gjennom å høre historier og gjennom å fortelle dem selv. Merkelig nok står det ganske dårlig til med lese- og skriveferdighetene til barn, spesielt i Øst-Oxford. Gjennom donasjoner og diverse tilskudd har de kjøpt sitt magiske tilholdssted i Pembroke street, som er en kjempestor bygning med mange spennende rom.

Idealistiske ildsjeler
Museet er drevet av idealistiske ildsjeler som lever og ånder for deres store visjon om å bli verdens første Story museum og at de skal utgjøre en forskjell i barns liv. Barn som blir fortalt historier for fra de er født har størst sjanse for å lykkes i utdanningssystemet.

Fortellerskole
The Story museum har nettopp utgitt sin første bok som handler å lære gjennom storytelling. Museet har startet noe som heter The Storytelling school. Skolene bruker historiefortelling i alle fag og lese- og skriveferdighetene har økt voldsomt ved disse skolene.

Åpning i 2015
The Story museum er ikke offisielt åpnet enda. Planen er at hele bygget skal renoveres og åpnes i 2015. Foreløpig arrangerer de ulike eventer, workshops og har diverse utstillinger. Blant annet Alice’s day og The Storyloom som jeg skal fortelle mer om siden. De åpner “capther by chapther” (til og med passordene på pc’ene har noe med bøker å gjøre; alle refererer til Alice i Eventyrland).

5 millioner
Museet har nettopp fått tildelt ca 500.000 £ (5 millioner norske kroner) fra byrådet, noe som dekker neste kapitel; en kafé og butikk i første etasje.

Ideer
Paa det vitenskapelige museet henger Einsteins tavle. Jeg har til nå blitt vist rundt og fått et lass med ideer mht hva jeg kan gjøre på “mitt” museum. Jeg har fått hørt om marketing, workshops og det svært interessante arbeidet de gjør mht frivillige og lærlinger. Ellers er jeg en office assistant som gjør alt mulig. I morgen skal jeg til Roald Dahl museet og lære mer om deres arbeid som er rettet mot barn. Onsdag skal jeg på Ashmolean museet og fredag er det en “talk” om brødrene Grimm med Michael Rosen.

Jeg har forøvrig blitt tatt godt i mot og det er et godt jobbmiljø her.

Til senere – en vårlig hilsen fra vakre Oxford -

Julie
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no