Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Fra omvisning i det nasjonale sildemuseet, Sildasafn Islands, i Siglufjord, en times biltur nord for Akureyri. F.v. Erik Bugge, Geir Are Johansen, Åsa Elstad som hospiterte ved museet, regionleder Ragnheidur Jóna Ingimarsdóttir og omviser, museumskurator Anita Elfsen. Foto: Trond G. Johnsen
Viktig kontakt med islandske museer

Nylig besøkte Geir Are Johansen, direktør for Museum Nord, og Erik Bugge i Vesterålen regionråd Øst-Island og nordlige Island for å etablere kontakt med noen av de offentlige museene i disse områdene. Vesterålen kulturutvalg har i mange år hatt et utstrakt samarbeid med Øst-Island. Samarbeidsområdet er nå utvidet nordover og strekker seg til Akureyri.5.5.2013 - emb


kefloridina forte perros

kefloridina forte 500 mg
Museumskontakt viktig
 
  En båtgrav fra nordlige Island fra 900 – 1000-tallet utstilt i museet i Akureyri. Dette er ett av svært får velbevarte skjeletter fra en vikingegrav på Island. Nederst et hundesjelett. Foto: Kulsam
Internasjonalt kultursamarbeid, enten det gjelder moderne kunst, musikk eller ungdomsutveksling bør ha et kulturhistorisk fundament, mener Erik Bugge. - Derfor er kontakt mellom museer viktig.

Besøk
Besøket på Øst-Island gikk blant annet til regionmuseet i Egilsstadir, det tekniske museet i Seydisfjord og de arkeologiske utgravingene ved kultursenteret Skriduklaustur. Lenger nord besøkte de regionmuseet i Husavik, museet i Akureyri og det nasjonale sildemuseet i Siglufjord..

Stor interesse
Det viste seg at interessen flere steder er stor for å utvikle kontakter som kan bli til konkret samarbeid på enkelte områder. Flere av museumslederne ønsker å dra på studietur til Vesterålen og Lofoten.

Ull og sau
Kontakten med regionmuseet i Egilsstadir er viktig for å videreføre det etablerte samarbeidet der også Donegal County Museum i Irland er med. I kontakt med hverandre laget de for noen år siden hver sin fysiske utstilling og nett-utstillingen www.woolandsheep.com med ull og sau som tema.

Melbu
 
  Redskaper og gjenstander utstilt i sildemuseet i Siglufjord med norske og islandske navn i tråd med den betydningen nordmennene hadde. Foto: Kulsam
Et annet område er Melbuprosjektet der Museum Nord er aktivt engasjert. Det kan være aktuelt å få til nærmere kontakt mellom sterke historiske industristeder som Melbu og Seydisfjord. Det kom også fram en tanke om å hente ideer til videreutviklingen av Norsk fiskeindustrimuseum fra det islandske sildemuseet i Siglufjord som har mottatt nasjonale og internasjonale priser..

Fotoutveksling
Utveksling av fotografier med museet i Akuryri kan dessuten være nyttig. De har en stor samling knyttet til sildefiskeriene for rundt 100 år siden og miljøet rundt sildeoljefabrikken Ægir som Christian Fredriksen etablerte ved byen. De benytter avanserte avfotograferingsmetoder.

Historiefaglig samarbeid
En konklusjon fra reisen var at det bør opprettes et historiefaglig samarbeid og en utveksling av kunnskap særlig rundt de store sildefiskeriene i Vesterålen og det østlige/nordlige Island. Det var blant annet folk og kunnskap fra Vesterålen som bidro til utviklingen av sildefisket nord på Island og videre industriutvikling flere steder.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no