Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Delegasjonen på utflukt til Hovden i Bø. Vindstille og over 20 grader. Foto: Mareno Leonhardsen - Bladet Vesterålen
Tilbakestrøm inspirerte danskene

Dette har inspirert oss! Vi tar med oss gode ideer tilbake til Bornholm - forteller delegasjonsleder Lene Rømer som til daglig arbeider ved Center for regional- og turismeutvikling på øya Bornholm i Østersjøen. Siste uke hadde Kultursamarbeidet i Vesterålen besøk av en delegasjon på 14 fra den danske øya og fra Øst-Island. De ønsket å lære om Tilbakestrøm.


25.5.2013 - emb


25 flyttet tilbake
 
  Marianne Hansen forteller om sine erfaringer. Hun flyttet heim for fire år siden. T.v. delegasjonsleder Lene Rømer, t.h. cellist Lisa Holseth som fortalte hvorfor hun ønsket å flytte tilbake til distriktet i vikarjobb. Foto: Kulsam
Delegasjonen ville først og fremst høre om ordningen Tilbakestrøm som Vesterålen kulturutvalg har drevet i 12 år. Den går ut på å holde kontakt med unge utflyttede kunstnere og kulturarbeidere som satser profesjonelt innen sine fagfelt. Målet er å få dem heim til Vesterålen for lengre eller kortere tid. Av de rundt 140 som har deltatt, har rundt 25 flyttet tilbake for godt.

Betydning for beslutning
Kulturadministrasjonen i regionrådet hadde lagt opp et tre-dagers besøk der det viktigste var møte med tilbakeflyttede tilbakestrømmere. På Sortland møtte de prosjektleder Marianne Hansen som arbeider i regionrådet, Siv Johansen som har skapt sitt eget kunstverksted i Hadsel, redaktør av SortlandsAvisa og VOL, Gard Michalsen, Øystein Lindbeck som arbeider med ungdomsspørsmål i kommunen og cellovikar Lisa Holseth. Alle fortalte at Tilbakestrøm hadde vært viktig for dem da de bestemte seg for å flytte tilbake.

Positive effekter lokalt og regionalt
 
  Ordfører Sture Pedersen i Bø forteller om utfordringer og muligheter for kommunen. Foto: Kulsam
Både ordførerne i Sortland og Bø ønsket delegasjonen velkommen i sine kommuner. Grete Ellingsen ga signal om at det ville være positivt å få til en nærmere kontakt med Bornholm.
Sture Pedersen, som også leder regionrådet, understreket at tilbakestrømsordningen hadde gitt positive effekter for kulturlivet i kommunen og regionen. Han håpet at man kunne utvide perspektivet til også å gjelde andre yrkesgrupper.

Fra usikkerhet til positivitet
I Bø møtte delegasjonen Ingmar Wåhlberg som har startet firmaet EventYr, ungdomsleder Kristina Johnsen og kulturskolerektor og sangartist Julie Wilhumsen. De fortalte åpent om usikkerheten knyttet til det å flytte heim. Situasjonen nå opplevde de som svært positiv.

Informasjon og erfaringer
Delegasjonen fikk ellers informasjon om regionrådet av sekretariatsleder Silje Kristoffersen, om Kultursamarbeidet av daglig leder Vibeke Suhr i tillegg til erfaringer med Tilbakestrøm der prosjektets «mor», Hilde Hansen fortalte om hvordan det ble til. Prosjektleder Erik Bugge hadde hovedansvaret for program og opplegge de tre dagene i Vesterålens aller fineste vårvær.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no