Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Fra venstre Sander Toresen, Andreas Nikolaisen, Kristin Ramstad, Celine Kreÿ Pedersen, Eilif Hallingstad Finnseth og Ragnhild Hjelle som har brukt mai på å øve inn blant annet «Hjerteknuser» og «Alle mann hadde fota» i dette sammensatte spellemannslaget. og gleder seg til ei uke i Vopnafjörđur. Foto: SR-P
Fra Vesterålen til Vopnafjörður med Kaizers-sanger og Kittys viser…

Vesterålens stadig tettere kultursamband med Island inkluderer også norske 15-åringer som reiser allerede natt til fredag til bygda Vopnafjörđur på Øst-Island. De skal delta på festivalen «Rímur og Rock».


2.6.2013 - sr-p


Våpenfjord
Med seg har de instrumentene sine, en god dose nysgjerrighet og spenning, og noen norske låter de vil dele med islandske ungdommer. Deriblant musikk av Kaizers Orchestra; og noen visetoner fra nord etter en av Vesterålens mest kunnskapsrike kilder, Kitty Toften (1926-2011).. De unge gleder seg til ei uke i Vopnafjörđur. Bygda er ei fiskeribygd i nordøst, og navnet (som betyr Våpenfjord) forteller at dette nå så fredelige stedet en gang hadde en mer blodig rolle i islendingesagaen.

«Rímur og Rock»
På «Rímur og Rock» skal de unge vesterålingene delta sammen med islandske ungdommer i samme alder, og bli kjent med islandsk musikk, «rímur»-tradisjon, språk og hverdagsliv gjennom workshops og samvær. Lærere og medmusikere er tre av Islands viktigste kilder innen folkemusikk, og tilsvarende norsk deltakelse sikres gjennom Sigrid Randers-Pehrson, som følger med ungdommene fra Vesterålen.

Utforsker slektskap
«Deltakerne er veldig spente nå, men vi stoler på at mottakelsen blir god. Det blir den alltid! Islendinger er rause mot sine gjester», forteller Sigrid, som også besøkte Øst-Island i fjor. Hun legger til at kystsamfunnene i Norge og på Island har mye til felles, og at det nettopp er dette slektskapet de reiser for å utforske. Utfordringene ligner også dem vi ser i Vesterålen, som svingende fiskerinæring, sentralisering og fraflytting.

Tradisjon og kontakt
Initiativtaker og festival-ildsjel Sigga Dóra Sverrisdóttir brenner for at unge skal beholde tilknytning til hjemstedet, bli kjent med islandsk tradisjon, og ha gode kulturopplevelser sammen. Dette ville hun gjerne ha ei norsk gruppe med på, og tok kontakt med Sigrid Randers-Pehrson allerede for et år siden. Via finansiering både fra Norge og utlandet ble turen en realitet. Festivalen gir også de unge litt spilleerfaring, og avrundes med en miniturné på to konsertsteder. Deretter skal de unge få se litt mer av Sagaøya, og forteller at de håper på noen varme kilder å bade i…
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no