Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Jørn lar seg inspirere av kystlandskapet i Gweedore. Foto: Jørn Aune
Inntrykk og uttrykk fra Donegal

Billedkunstneren Bent Aune fra Andøy hadde tidligere i sommer et studieopphold i Donegal, nordvest i Irland som Vesterålen samarbeider med. Han dro dit på eget initiativ, men fikk hjelp til å tilrettelegge oppholdet av Vesterålen kulturutvalgs kontaktpersoner. Han var sammen med broren Jørn. som er redaktør for Andøyposten. Jørn har skrevet artikler om Donegal til media i Vesterålen.


6.8.2013 - emb


Kjerneområde for irsk kultur
 
  Bent lager skisser på bakgrunn av dagens inntrykk. Foto: Jørn Aune
Bent Aune har alltid jobbet med landskap. Målet for oppholdet var å bli kjent med kystområdet Gweedores som ikke er ulikt Vesterålen og som er et kjerneområde for irsk kultur. Mange i området snakker irsk eller gælisk til daglig.

Photoprints
Han forteller at dagene gikk med til å se og oppleve området med kamera. – Tanken var å lage en kombinasjon av fotografi og tegning og at det skulle materialisere seg i «photoprints» på aluminium eller plexiglass for å skape et mer moderne uttrykk. – For tiden arbeider han med akvareller inspirert av oppholdet.

To typer vær
Været tillot ikke å arbeide så mye utendørs – forteller Bent videre. Det var sol vind og regn og alt i løpet av en time. Eller som irene sa: Det finnes to typer vær i Irland og det er at; enten regner det eller så er det i ferd med å begynne å regne.

Lokale media
 
  Jørn i kontakt med Colm O
Dulachan i radiostasjonen RTE i Derybeg. Foto: Bent Aune
Broren Jørn hadde fått reisetilskudd fra Kultursamarbeidet for å skrive om sider av samfunnet i media lokalt og regionalt. Både pub-kulturen med sine sterke musikktradisjoner og fiskeriene er blant temaene i artikkelstoffet. Han intervjuet redaktørene for Donegal News i Letterkenny og fikk møte Colm O. Dulachan i radiostasjonen, RTE i Derrybeg. Denne avdelingen er ansvarlig for radiosendingene på irsk.

Promille og pub
Han skriver i rapporten fra turen. - Irland og Gweedore er preget av finanskrisen, selv om det har begynt å snu seg. Antall arbeidsplasser i Gweedore har økt, selv om det er et stykke igjen til toppnivået. Irland har vært preget av masseimmigrasjon før, og mange har forlatt landet som følge av finanskrisen. Andre ting som preger folk er røykelov og nye promillegrenser i trafikken. – Irene ute på landsbygda irriterer seg over at det har blitt vanskeligere på lovelig vis å komme seg fram og til bake til stampuben. Mange frykter en krise for pubkulturen der irsk musikk er et viktig innslag.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no