Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Art Officer Traolach Ó Fionnain som mener samarbeidet med Vesterålen er svært viktig for Donegal. T.h. animatøren Stephen McCullumn som kommer til Bø 23. september. Foto: Kulsam
Fra alver til Regine Normann

Filmskaperen Stehpen McCollum fra Letterkenny i Donegal, Irland skal nå gi seg i kast med Vesterålsk folklore. I september kommer han til Bø. Han har et fjorten dagers residencyopphold på Galleri Hildreland gjennom samarbeidsavtalen mellom Vesterålen kulturutvalg og Donegal County Council.


25.8.2013 - Jørn Aune


Prisbelønnet
– Ikke tull med alvene, sier Puca Ryder og ser deg inn i øynene. – Gi meg en whisky så skal jeg fortelle en historie. Han er hovedpersonen i en serie med animasjonsfilmer laget av McCollum. Den første episoden ble laget i 2002, mens resten ble filmet i 2009,
McCollum har vunnet priser for serien, både i Irland og England, blant annet McClaren-prisen for beste nye engelske animasjon under filmfestivalen i Edinburgh.

Gjort alt selv
Han har gjort alt selv, fra manus, til animasjon, filming og stemmer. Men det hele startet med musikk. McCollum var nemlig med i bandet Stoisis, som ga ut en CD i 2000. Det er her vi første gang møter Puca Ryder, Frank Murphy og Ciaran McGinley. Stoisis beskrives som Irlands første punk folk-gruppe. Etter hvert ble musikken til serien med animasjonsfilmer.

– Jeg har jobbet med film siden jeg var barn. Jeg fikk et videokamera som tenåring, sier McCollum. Han har i tillegg laget dokumentarfilmer og spillefilmen «The Butler». Og han har spilt i flere band siden Stoisis.

Gode fortellinger
Nå skal han gyve løs på vesterålsk folklore.
– Jeg leste om Bø på internett og har lest om Regine Normann. Det virker som en interessant plass. Jeg vil snakke med lokalbefolkningen og samle historier. Lokale fiskere har sikkert mange gode fortellinger, sier McCollum.

Animasjonsfilm
Det er meningen at det 14 dager lange oppholdet i september skal resultere i en eller flere animasjonsfilmer. – Jeg skal filme landskapet og bruke det som bakgrunn for filmene og jeg skal ta opp lokal musikk, sier McCollum.
Han kommer til Bø 23. september og skal bo på Galleri Hildreland.

Kultursamarbeid
McCollums opphold i Bø er en del av kultursamarbeidet mellom Vesterålen, Donegal i Irland og Øst-Island. Gjennom Vesterålen kulturutvalg har flere vesterålinger vært på både Island og i Irland. Denne høsten kommer det returbesøk.

I november får Andøy besøk av Viktor Sebastian og Karna Sigurðardóttir fra Øst-Island. Samboerparet driver firmaet Glamour, skal bo i Kiilgården på Andenes. De skal dokumentere hverdagsaktivitetene til folk i Vesterålen. Det var hele 27 søkere fra Donegal som ville ta turen til Vesterålen. Det vitner om stor interesse.

Viktig
– Dette er det eneste virkelige internasjonale kultursamarbeidet vi har i Donegal. Og det er stor aktivitet. Det er skapt mange kontakter og mye ny kunst gjennom samarbeidet, sier Traolach Ó Fionnain. Han er en drivkreftene bak samarbeidet på irsk side. – Samarbeidet har åpnet muligheten for internasjonalt samarbeid for kunstnere i Donegal, og det er viktig siden vi er ganske isolert her. Det er viktig med påvirkning utenfra, sier han.
:
Link til vidoene til McCollum, Klikk her!
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no