Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Kulturminnedager. På kystkafeen i Bø museum forteller Steinar Jakobsen engasjert om forløsningssteinen. Foto: Kulsam
Et frø for forløsning

Steinar Jakobsen fra Stokmarknes var under kulturminnedagene i Bø invitert til å fortelle om et frø som Golfstrømmen har brakt med seg til våre kyster gjennom tusener av år. Frøet har hatt en symbolsk kraft gjennom årene hvor Kultursamarbeidet har brukt Golfstrømmen som metafor og inspirasjonskilde.


13.9.2013 - emb


naltrexone hcl

naltrexone for pain postmaster.ge
Førløsningssteinen
 
  En lydhør forsamling på kustkafeen. Foto: Kulsam
Frøet er her kjent som løysningsstein eller forløsningsstein og ble i gammel tid blant annet brukt av kvinner langs kysten som skulle føde. De kunne trykke den inn i hånden eller gni den over magen for å gjøre forløsningen lettere.

Fra Island og Frankrike via Vesterålen til Nova Semlia
Frøet som på latinsk kalles entada gigalobium, er hjerte- eller nyreformet, 5 – 6 cm bredt og ca 1 cm tykt. Det kalles også vettenyre og ligger i belger som kommer fra slyngplanten Entada gigas langt inne i jungelen. De store elvene bringer frøene med seg ut i Gulfen der Golfstrømmen gjennom tidene ha ført dem til våre kyster. Slike frø er funnet på strendene i det nordlige Frankrike til Nord-Norge, på Svalbard og Nova Semlia. Ellers er de funnet på strendene i Irland, på Azorene, Færøyene, Grønnland og Island.

Globale i tusener av år
 
  Frøet som på latin kalles entada gigalobium vokser i store belger på slyngplanten Entada gigas langt inne i jungelen. Frøene kommer etter hvert ut og bringes i våte områder med elene ut i Gulfen.
Steinar kunne fortelle at på Island kalles den lausnarsteinn og var brukt på samme måte der,trolig tilbake til vikingtiden. Det tar rundt ett år for frøet å komme fra Gulfen opp til Lofoten og Vesterålen. Steinar hadde for noen måneder siden et reisestipend fra Kutursamarbeidet i Vesterålen til Øst-Island der han fant interessant stoff om lausnarsteinnen. Han reflekterte rundt hvordan dette viser at de lokale kystsamfunnene her nord har vært globale i tusener av år.

I Frøyas halssmykke
Ellers fortalte Steinar at kjærlighetsgudinnen Frøya i enkelte beretninger har dette frøet i halssmykket sitt. Det skal ha vært med på å inspirere Cristoffer Columbus til å dra til Amerika og Charles Darwin fikk tilsendt et frø Finnmark, klarte å få det til å spire i et drivhus. Ellers har frøet vært brukt både som snusdåse og lykkeamulett.

Sannheten og Fortellinga
Den gode fortelleren Steinar fascinerte forsamlingen på museet. Dette frøet – minnet han om - har vært med på å forløse nytt liv. Det har også forløst fortelleren i meg. Han avsluttet med en poetisk historie om en utstøtt, naken mann som møtte en vakker, fargekledt kvinne i skogen. Hun gav han en flik av kappen sin og de presenterte seg for hverandre. Jeg heter Sannheten, sa han. Jeg heter Fortellinga, sa hun. Sammen vandret de inn i skogen hånd i hånd. Les hele fortellinga i Steinars dialektversjon Klikk her
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no