Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
SILD OG MENNESKER – vandringer mellom Norge og Island

Onsdag den 24. september arrangerer Museum Nord og Kultursamarbeidet i Vesterålen regionråd et dagsseminar på Melbu om sild og mennesker på vandring mellom det nordlige Norge og Island. Temaene er i første rekke landnåm og sildefiskerier. Den 25., dagen etter er planen å gjennomføre en studietur for representanter for islandske museer til Vikingemuseet på Borg og diskutere museum - turisme og museumskonsolidering. Les mer hos Museum Nord Klikk her In English30.6.2014 - emb


bentelan fiale 4 mg

bentelan torrino
10 år
 
  Konservator Åsa Elstad i Museum Nord presenterer plakaten. Foto: Kulsam

I mer enn ti år har det nå vært et organisert kultursamarbeid mellom Vesterålen og Øst-Island. Mange vesterålinger er blitt trollbundet av dette fjerne, men likevel nære nabolandet som har mange likhetstrekk med vår egen region, men som også er så forskjellig.

Rause mennesker
Ungdom har deltatt på festivaler på sagaøya midt i Atlanteren. Vi har hatt besøk av dyktige musikere, billedkunstere, skuespillere, mesterkokker og museumsfolk (fra Sagaøya). Mange kunstnere og kulturarbeidere fra Vesterålen har fått reise til Island og (møtt og) blitt kjent med åpne og rause mennesker i et fascinerende landskap

Tusen år siden
Men egentlig starta kontakten for rundt tusen år siden, da noen vesterålinger valgte å bosette seg på Island. Og forbindelsen blei gjenopptatt. For vel hundre år siden begynte vesterålingene å fiske sild ved Island, og blei godt kjent med steder som Seydisfjord, Husavik (?) , Akureyri og Siglufjord. Både islendinger og nordmenn har forska på denne historia.

Dagsseminar
På et dagsseminar i Melbu Samfunnshus den 24. september kan alle som er interessert, fascinert og engasjert i dette langvarige forholdet få lære mer om den felles historia. (og få møte de islandske og norske forskerne.) Arbeider du med undervisning, media, reiseliv eller lokalhistorie vil du også kunne ha nytte av seminaret i jobben din.

Islandske og norske forskere
Under seminaret holder islendinger og forskere med tilknytning til Vesterålen foredrag. Det er direktørene for det det nasjonale sildemuseet, det tekniske museet i Seydisfjord og for Akuryri museum. Fra norsk side forteller professor Alf Ragnar Nielsen ved Universitetet i Nordland om landnåm fra nord. Pål Christensen som er professor ved Norsk fiskerihøgskole tar for seg sildefiskeriene sett fra norsk synsvinkel.

Ægir
Professor emiritus Edgar Hovland ved Universitetet i Bergen, holder foredrag om sildeoljefabrikken Ægir. Den ble bygd opp ved Akureyri av Christian Fredriksen på Melbu for rundt 100 år siden med norske og islandske arbeidstakere.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no