Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Sildesjau på Melbu. Foto: Museum Nord
Sild og mennesker – åpent historieseminar, Melbu 24. september

Den 24. september arrangeres et åpent historieseminar, "Sild og mennesker - vandringer mellom Norge og Island" på Melbu. Det arrangeres av Museum Nord i samarbeid med Vesterålen kulturutvalg som i over ti år har hatt kulturutvekslinger med Øst-Island og de siste årene også området lenger nordøst helt til Akureyri. Mer om seminaret og program Påmeldingsfrist 15. SEPTEMBER, last ned påmeldingsskjema Klikk her Pris for seminaret kr 150,-, lunsj kr 265,-. Fyllut skjema!11.9.2014 - Museum Nord


 
Likheter og forskjeller
Mange vesterålinger er trollbundet av dette fjerne, men likevel nære nabolandet som har så mange likhetstrekk med vår egen region, men som også er så forskjellig. I disse årene har ungdom deltatt på festivaler på Sagaøya midt i Atlanterhavet. Kunstnere og kulturarbeidere fra Vesterålen har reist til Island og blitt kjent med rause mennesker. Islendinger har vært på besøk hos oss. Rundt 100 utvekslinger og fellesprosjekter er gjennomført.

1000 års gode forbindelser
Den gode kontakten startet egentlig for rundt 1000 år siden, da noen Vesterålinger bosatte seg på Island. For vel hundre år siden begynte Vesterålingene å fiske sild ved Island og ble godt kjent med steder som Seydisfjord, Akureyri og Siglufjord.

Åpent seminar
På et åpent historieseminar onsdag 24 september kan alle som er interessert, fascinert og engasjert i dette langvarige forholdet få lære mer om den felles historia. Det er med stolthet vi ønsker meget kyndige foredragsholdere fra Island velkommen: Direktørene for det nasjonale sildemuseet, det tekniske museet i Seydisfjord og for Akuryri museum. Vi blir tatt med til sildefeltene ved Island, til «Norges vestligste by», Seidisfjord, og besøker også et middelaldersk handelssted på Island. Og overalt treffer vi nordmenn!

Tre professorer
Fra norsk side forteller professor Alf Ragnar Nielsen ved Universitetet i Nordland om landnåm fra nord. Professor Pål Christensen tar for seg sildefiskeriene sett fra norsk synsvinkel, og Edgar Hovland sildoljefabrikkene Christian Frederiksen på Melbu drev i Norge og Island.Foredragene er forholdsvis korte og varierte og foredragsholderne svært dyktige innen sine felt.

For ulike brukere
Kultursamarbeidet i Vesterålen og Museum Nord legger vekt på at seminaret skal passe for ulike brukere. Guider, vertskap, folk i mediebransjen, reiselivsfolk, lærere og andre. Vi håper seminaret skal kunne være nyttig og interessant også i jobbsammenheng. For feks lokale historielag/foreninger vil dette være en meget spennende dag! Prisen for deltakelse er lav, slik at flest mulig skal kunne delta.

For mer informasjon:
Åsa Elstad, forskningsleder Museum Nord tlf 474 68 571
Morten Halvorsen, avdelingsleder Vesterålsmuseet, tlf 474 68 572
Erik Bugge, prosjektleder, Kulturkontakt Vesterålen, Internasjonalt samarbeid,
tlf 913 13 601
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no