Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Direktørene Örligur Kristfinsson og Pétur Kristjansson fra Seydisfjord og Siglufjord ikler seg hjelmer og våpen under studieturen til vikingmuseet, Lofotur på Borg. Foto: Kulsam
Samtalen fortsetter

I denne uka arrangerte Museum Nord og Kultursamarbeidet i Vesterålen regionråd konferansen Sild og Mennesker – Vandringer mellom Norge og Island. I tillegg var det studietur til vikingmuseet i Lofoten. De seks islandske museene som var spesielt invitert, ønsker å følge opp kontakten med Museum Nord.


24.9.2014 - emb


ciproxin sciroppo

ciproxin prezzo click
Landnåm
 
  Direktør Unnur Birna Karlsdóttir fra Øst-Island museum presenterer sitt museum. Foto: Kulsam
Rundt seksti personer deltok på konferansen. Interessen for temaene som ble behandlet var stor. Professor Alf Ragnar Nielssen snakket om landnåm fra nord og nevnte spesielt utflyttere for rundt 1000 år siden fra Andøy og Hadsel.

Gásir
Direktøren for Akureyri museum, Haraldur Thor Egilsson, fortalte om publikumsformidlingen av de arkeologiske utgravingene av det middelalderske handelsstedet Gásir nord for Akureyri.

Norges vestligste by
Silda var neste tema. Her holdt professor Pål Christensen et instruktivt foredrag knytta til sildas vandringer. Professor emeritus, Edgar Hovland fortalte på en levende måte om Christian Frederiksens sildeoljefabrikker i Norge og på Island, mens direktøren for det tekniske museet i Seydisfjord, Pétur Kristjanson hadde valgt overskriften: Da nutiden kom til Norges vestligste by.

Det kommer an på silda!
 
  Elfa Hlín Pétrusdóttir fra Austurbru, busssjåføren Kåre Myrvang og lederen for Fjardabyggd museum, Pétur Sörensen spiser lammesodd på vikingers vis. Foto:Kulsam
Til slutt holdt direktøren for det islandske sildemuseet et billedforedrag der han viste hvordan Siglufjord, langt nord på Island, hadde hatt en enorm utvikling i perioder i forrige århundre for senere å bli preget av nedgang og fraflytting. Islendingene som oss veit av erfaring: Det kommer an på silda!

Samtalen fortsetter
Den neste dagen gikk turen til vikingmuseet Lofotr der de også diskuterte museum og turisme og konsolidering av norske museer. Et siste tema var samarbeid mellom museene fra Island og avdelinger i Museum Nord. Konklusjonen var klar: Samtalen fortsetter. Avdelingene i Museum Nord ble invitert til Island neste høst.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no