Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Geir Remen overrekker boka Møte med Vesterålen. Foto: Zöllners
Golfstrømambassadører leverte «rekgods» til Cullen House i Skottland

Mandskoret Zöllners Efterfølgere reiste i sommer til Skottland for levere tilbake et stort treskilt som Golfstrømmen i sin tid brakte med seg. Det ble for tjue år siden funnet i fjæra på Skagen. Skiltet hadde påskriften «Cullen House Gardens - Strictly Private». Etter mange års etterforskning viste det seg at det tilhører lorden til Cullen House, The Earl of Seafield, som holder til i byen Cullen melllom Aberdeen og Inverness på den skotske nordøstkysten.


3.9.2007


prednisolone

prednisolon kol redirect
 
  Iain, forretningsfører for Cullen House takker for skiltet. Foto: Zöllners
Den 23. Juni 2007 reiste 8 medlemmer av Zöllners Eft. og familie til Cullen for å levere skiltet tilbake. Kultursamarbeidet i Vesterålen gav et tilskudd til turen som ledd i arbeidet med å utvikle kontakter med andre «golfstrømland».

Her er utdrag fra rapporten som Zöllners har sendt Kultursamarbeidet.

«Vår hensikt foruten å oppleve Skottland, var å knytte bånd med våre naboer i sørvest. Vårt fellesskap er knyttet sammen med bl.a. Golfstrømmen som har brakt skiltet til Vesterålen. Havstrømmene kan bringe så mangt. Cullen ligger ikke langt fra atomkraftverket Doonray, og på vestkysten, mot Irskesjøen, ligger som kjent Sellafield.....

Kultursamarbeidet i Vesterålen ved Erik Bugge hadde utnevnt oss til «Golfstrømambassadører for Vesterålen», vi hadde med oss bøker o.a. om Vesterålen som vi hadde fått hos Regionrådet, og kultursjef Kari Ann Olsen Lind fra Hadsel kommune hadde ustyrt oss med kommuneflagg og informasjonsmatriell. (...)

Vel fremme i Cullen, en populær liten kystlandsby med en praktfull strand, tok vi inn på Seafield Arms, stedets hotell. Forvalteren på Cullen House kom ned for å ønske det lille koret fra Stokmarknes velkommen, og korsang og taler ble utvekslet i baren med 110 forskjellige whiskysorter som kulisse. (...)

 
  Zöllners samlet. Spesiell lykke og ettertanke vakte Gjermunds «The ballad of the lost sign». Les og syng hele balladen! Foto: Zöllners
Neste dag vandret vi opp til slottet. Midt i en stor og vakker hage lå et mye større og gedigent slott enn vi hadde sett for oss: Cullen House.

Vi ble ønsket hjertelig velkommen med champagne og kirsebær, taler ble igjen utvekslet og den lokale presse dekket begivenheten. Et 800 år gammelt slott (eldste del) som i sine velmaktsdager hadde 16 gartnere som - ble vi fortalt - måtte arbeide med ryggen mot vinduene......

Vi fikk en omvisning i hele slottet, bl.a. så vi den underjordiske tunnelen hvor tjenerskapet fraktet maten fra kjøkkenet til herskapets diningroom. I en stor peisestue med fantastisk akustikk sang vi en gammel «vikingsang» og fikk umiddelbart påfyll i våre champagneglass.

Vårt vertskap hadde en teori om hvorfor skiltet hadde havnet i Vesterålen: I 1984 var det en stor flom i elva som går gjennom slottshagen. Flommen har antagelig revet skiltet løs og ført det ut i Cullen Bay hvor det startet på sin lange ferd med Golfstrømmen til Vesterålen.

En flott og tankevekkende tur. Vi og Vesterålen har fått mange nye kontakter. Skiltet får være et symbol på de nære bånd som bindes sammen av Golfstrømmen mellom Skottland og Norge, og kan på lengre sikt bidra til kulturkontakt for Hadsel og Vesterålen med nok et «golfstrømland». Les hele rapporten med bilder her.


 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no