Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Oili Puolitaival forteller om sin poetiske betongkonstruksjon som ble laget i løpet av workshop'en og som vil bli stående i området. Det lages en dokumentasjons-DVD om Edge:Centering-prosjektet. (Foto: Erik Bugge)
Kunst ved kanten


I forrige uke åpnet en uvanlig utstilling etter en ti-dagers workshop med temaet Edge:Centering (Kanten i sentrum). Seks kunstnere deltok, to fra Vesterålen, to fra Øst-Island og to fra Irland. Utstillingen besto av kunstneriske installasjoner i et område ute og inne rundt det gamle kystfortet Dunree i Donegal fylke helt nordvest i Irland. Fra Vesterålen deltok Ingrid Larssen fra Hadsel og Oili Puolitaival fra Sortland.


2.10.2007


 
  Ingrid Larssen presenterer sin sirkelformede installasjon inspirert av et 3 500 år gammelt byggverk som trolig var både tempel og festningsverk. (Foto: Erik Bugge)
Alle seks hadde på ulike måter latt seg inspirere av temaet og beliggenheten mot Atlanterhavet. Oili hadde fått laget en betongkonstruksjon påført en symmetrisk form som nærmest var i bevegelse rundt et midtpunkt. Ingrid Larssen tok utgangspunkt i teknikken som hun benytter i silkesmykkene sine. Installasjonen var inspirert av et 3 500 år gammelt keltisk festningsverk eller tempel, Gríanán Aileach. Bygningen er et stort, sirkelformet kulturminne som ruver øverst på et høydedrag noen mil fra Dunree fylt av mange hemmeligheter og rom som Ingrid ville gjenskape. Hun benyttet irsk strie som materiale.

Den islandske kunstneren Ólöf Björk Bragadóttir, som oppholdt seg tre uker i Vesterålen i vår, brukte et islandsk dikt i sin installasjon. Det var oversatt til norsk, engelsk og keltisk: Det er ingen begynnelse / Det er ingen ende / det er lys / det er sirkler / Nye verdener / konstant i bevegelse / Det er ingen begynnelse. Sirkelen og bølgen var sentrale motiver i hennes uttrykksfulle installasjon som bl.a. besto av et stort kart over Island markert med svart ulltråd festet med 500 knappenåler på en vegg.

 
  Den islandske kunstneren Ólöf Björk Bragadóttir foran sitt islandskart markert med ulltråd. Sammen med henne den islandske kunstneren Sandra Mjöll Jõnsdóttir som uttrykte seg gjennom fotografier.
(Foto: Signý Ormarsdóttir)
Kunstinstitusjonen Artlink hadde hovedansvaret for prosjektet sammen med Vesterålen kulturutvalg og Øst-Island kulturråd - forteller daglig leder for Kultursamarbeidet i Vesterålen, Erik Bugge. Dette er første gang disse tre regionene, som i sine land alle ligger i geografiske ytterkanter, gjennomfører et konkret samarbeidsprosjekt. Mye tyder på at det ikke blir siste gang - avslutter Bugge.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no