Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Under årets LATERNA MAGICA blir det offentlig premere på Torfinn Iversen og Jarle Gundersens timelange fiksjonsfilm, «Nautisk mil». Filmen er spilt inn i Vesterålen. Her skimtes hovedpersonen ved Sandvika med Nykan i bakgrunnen. Foto: Torfinn Iversen.
Rekordstor tilbakestrømsaktivitet

Det har vært rekordstor aktivitet med tilbakestrømmere i Vesterålen hittil i år. Dette er unge vesterålinger mellom 20 og 35 år som utdanner seg eller arbeider profesjonelt innenfor kunst- og kulturfag. De er med i prosjektet Tilbakestrøm som drives av Kultursamarbeidet i Vesterålen og som kan gi støtte til arrangementer med disse unge. Arrangementene hittil i år spenner fra kunstutstillinger og konserter til workshop's, teaterforestillinger og opplesninger. Hele ni nye produksjoner har vært vist. I fjor var det seks. I november blir det dessuten to filmforestillinger i november.


29.10.2007


I alle kommunene
Alle de seks kommunene har fått besøk. Disse produksjonene har vært vist i fem av de seks kommunene. En skuespiller og en forfatter har fått oppdrag innenfor den kulturelle skolesekken og besøkt skoler i samtlige kommuner. Rundt tjue av de nitti som er registret som tilbakestrømmere, har vært i aksjon sammen med dyktige medaktører, gjerne studerende venner eller frilansere andre steder fra.

 
  Fløytisten Iris Koch Mikalsen og bassisten Guro Gaarder Stigen var engasjert av Sommer-Melbu til å holde den prestisjetunge Tankkonserten i sommer. I fjor hadde en annen tilbakestrømmer samme ærefulle oppdrag. Foto: Odd Johan Forsnes.
Viktig ressurs for festivalene
Hele tre kunstutstillinger har vært vist. De har vært presentert på Stø, Melbu og Sortland. Konsertlokaler på Andenes og Melbu, i Nyksund, Bø, Sortland og i Sigerfjord har vært tatt i bruk for konserter med tilbakestrømmere og medmusikanter. Både Nordlyst, kulturuka i Sortland, Reginedagan, Sommer-Melbu og Jazzweekend har benyttet seg av tilbakestrømmere. Dette betyr at disse unge kreftene i stadig større grad er en viktig ressurs for lokale festivaler. Den første tilbakestrømmeren som i vår debuterte som forfatter, har vært på opplesningsturne. Det har dessuten vært samarbeid med en skuespiller og musikere fra Øst-Island som regionen samarbeider med.

Dyktige medaktører
Det er verdt å merke seg at i tillegg har en rekke tilbakestømmer vært brukt som solister og støttemusikere innenfor det frivillige musikklivet takket være Kultursamarbeidets reisestøtteordning. Og ikke minst - Tilbakestrømmerne har i år tatt med seg rundt tjue unge utøvere og skapende kunstnere i sine produksjoner. Dette er utøvere som kanskje ellers aldri hadde kommet til Vesterålen.

Førvisning og filmpremiere
Under LATERNA MAGICA i slutten av november vises to filmer av unge filmskapere herfra. Det er en førvisning av novellefilmen «Bortreist for anledningen» av Solveig Melkeraaen fra Øksnes, som skal ha premiere under filmfestivalen i Tromsø i januar. I tillegg skal det være premiere i Sortland kino på «Nautisk mil» av Torfinn Iversen fra Sortland. I slutten av mai neste år arrangerer dessuten Kultursamarbeidet en vandreutstilling som er støttet av Sparebank1 Nord-Norges gavefond. Den åpner i Galleri Apotheket i slutten av mai med ti kunststudenter og utdannede kunstnere fra Vesterålen.

Noen av tilbakestrømmerne har de siste åra flyttet tilbake. Kanskje ser vi flere slike i årene som kommer. Viktigst er det imidlertid at kommunene holder kontakt med disse ressurspersonene som er fremtides kunstnere og kulturarbeidere. Tilbakestrøm er finansiert gjennom partnerskapsavtalen mellom Nordland fylkekommune og Vesterålen regionråd.
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no