Foto: Fernando Ugarte
Du er her: Hovedside - Nyheter
Sigurd og Tord i opptak
Workshop på Island

28. mars dro Ragnarock til Egilsstadir på Island for å delta på en filmworkshop hvor vi skulle fordype oss innen videokunst. Både jeg og Sigurd var spente på hva vi hadde i møte. Da både med tanke på hvem vi skulle jobbe med og hva vi skulle lære. Workshopen ble arrangert i forbindelse med filmfestivalen 700IS. Vi var invitert til å delta gjennom Kultursamarbeidet i Vesterålen.


14.4.2008


 
  Tord Olsen og Sigurd Steinum, Ragnarock film AS har deltatt på en filmworksshop på Island som ledd i samarbeidet mellom Vesterålen kulturutvalg og Øst-Island kulturråd. Her på tur ved Europas største isbre, Vatnajøkul.
Tanken til arrangørene var at unge voksne fra ulike nasjoner skulle møtes og lage kunst sammen. Til sammen var vi 29 personer som deltok på opplegget. Gruppen bestod av gutter og jenter fra alderen 19 – 25 år fra Island, USA, England og vi to som de eneste fra Norge.

Selve opplegget på kurset var ikke bare å lage film, men inneholdt i tillegg en god del filmvisninger og turer rundt på den praktfulle øya. Ett av høydepunktene var da vi fikk se en av Europas største isbreer som er lokalisert 3 timer unna Egilstadir. Dette var et særdeles praktfullt syn. Filmproduksjonen gikk hovedsaklig ut på at fem ulike grupper skulle lage fem ulike kunstfilmer. I prosessen skulle hver og en av de på gruppa lage hver sin filmsnutt hvor de selv skulle opptre foran kamera. Disse klippene skulle klippes sammen uavhengig om de passet sammen, og dermed bli en 1-5 minutter lang kunstfilm.

Det er ingen tvil om at vi var blant kunstneriske sjeler. Filmideer fløt rundt i hver anledning og uansett hvor en snudde seg var folk i gang med å formidle sine budskaper til kamera. Denne prosessen var særlig ulik fra hva vi har vært vant med fra tidligere filmkurs. Prosessen startet med at vi skulle rote i vonde minner og skape lyder og bevegelser som kunne minne om dette. Denne prosessen foregikk i plenum, noe som skapte en helt spesiell stemning. Se for deg 29 kunstnere i et lite klasserom, springende rundt mens de lager rare lyder. Til hjelp og veiledning i produksjonen hadde vi ulike eksperter til rådighet. Blant andre hadde vi en 3d-animatør som var med å animere isbjørnen i ”Det gyldne kompass” som forøvrig vant oskar for beste animasjon under årets oskarutdeling. Vi hadde også andre veiledere som var spesialisert på redigering, kunst og lyd. Sammen utgjorde disse et solid team som var til stor hjelp for de nysgjerrige elevene.

 
  Tord får instruksjon under redigering.
Den eneste erfaringen jeg og Sigurd hadde med kunst før vi dro, var en kortfilm Roommates) som vi lagde da vi gikk siste året på Medier og kommunikasjon i Bodø for ett år siden. Vi var faktisk de enste på workshopen som ikke hadde en lengre erfaring fra arbeid med kunst. For oss var det derfor vanskelig å bare fokusere på opptreden fremfor kamera og ikke det tekniske som vanligvis spiller en stor rolle. Det er ingen tvil om at vi tar med oss mye hjem fra oppholdet på Island. Det gode fellesskapet, de delte interessene, naturen og opplevelsene vil alltid ha en plass i minnene våre.

- Oppholdet har vært lærerikt og vi har fått mange nye ideer rundt hvordan man kan lage en film. Særlig har vi blitt mer bevisst på at den som står fremfor kamera må gjøre en like god jobb som den bak. Opplevelsene under oppholdet har gjort at vi kan anbefale Island på det sterkeste når det kommer til ferie. Det eneste rådet fra oss er å ta med deg varme klær.

Tord Olsen og Sigurd Steinum
 
Søk: Søk kun i overskrift

 
 
 
Søk:
Søk kun i overskrift


 
 
Postboks 243, Kjøpmannsgt. 2, 8401 Sortland, Telefon 76 11 15 00
Headerfoto: Fernando Ugarte • 2002-2019 © Systems by NorNet.no